Belajar Bahasa ArabKoleksi Peribahasa Arab Belajar Arab Melalui Papantanda Bait-Bait Syair Lagu Arab Klasik Menghayati Qasidah Burdah MP3 Belajar Arab sambil Ketawa
Ebook Belajar Arab Sambil Ketawa Ebook Karangan Arab Download e Book
wanrusli.net di Facebook
Ujian PKSR Bahasa Arab
Hubungi Kami

 

Memahami bahasa dan budaya Arab
melalui peribahasa Arab
Oleh : Wan Rusli Wan Ahmad
Topik 101 : Bermusafir itu Azab


السفر (as-safar) : pengembaraan

قطعة (qit'ah) : sepotong

من (min) : daripada

العذاب (al-azab) : penyeksaan

PENERANGAN

Banyak dugaan ketiga belayar dan mengembara. Zaman dulu, mereka mengembara menunggang unta. Perjalanan sampai berbulan-bulan. Berjauhan daripada orang tersayang dan tanahair cukup menyeksakan. Ditambah lagi dengan layanan di negara orang dan banyak lagi kesusahan. Jadi, mengembara adalah sebahagian daripada azab yang menyeksakan.
Tarikh pelajaran : 15 May 2011 oleh wanrusli.net
Topik 100: Jadi Buah Mulut


سارت (sarat) : berjalan

به (bi-hi) : dengannya

الركبان (ar-rukban) : para penunggang

PENERANGAN

Biasanya, para musafir arab yang berjalan di padang pasir, akan berbual sesama mereka sambil merentasi perjalan yang jauh. Ini bagi menghilangkan bosan dan menghilangkan penat. Jika sesuatu perkara itu sering menjadi bahan bualan mereka, bermakna perkara tersebut akan tersebar dan terkenal. Kerana mereka juga akan membawa perkara itu ke tempat jauh yang mereka tuju. Jadi perkara yang menjadi 'buah mulut' seperti ini akan sebut: سارت به الركبان
Tarikh pelajaran : 14 May 2011 oleh wanrusli.net
Topik 099: Percakapan Berkait-Berkaitan


الحديث (al-hadith) :perbualan

ذو (zu) :mempunyai

شجون (syujun) : perkaitan

PENERANGAN
Bila orang bertanya kita pasal satu-satu perkara, dan perkara itu terlalu banyak benda berkaitan yang perlu diterangkan, maka kita "panjang ceritanya". dalam bahasa Arab mereka kata الحديث ذو شجون. Bermakna, percakapan berkenaan berkait-kait dan menjadi panjang lebar.
Tarikh pelajaran : 13 May 2011 oleh wanrusli.net
Topik 098: Galakkan Bersederhana


خير (khairu) : sebaik-baik

الأمور (al-umur) : perkara / urusan

أوساطها (awsatuha) :yang pertengahannya

PENERANGAN


Terlalu membazir dan berboros adalah perbuatan yang tidak disukai. Terlalu kedekut pun tidak baik juga. Yang sebaik-baknya ialah yang pertengahan. Iaitu tidak terlalu berlebihan dan tidak terlalu berkira dan kedekut. Itu yang sebaik-baiknya.
Tarikh pelajaran : 12 May 2011 oleh wanrusli.net
Topik 097: Ujian Yang Menentukan


عند (inda) : ketika

الامتحان (al-imtihan) : ujian

يكرم (yukramu) : dimuliakan

المرء (al-mar'u) : seseorang

أو (aw): atau

يهان (yuhan) : dihina

PENERANGAN

Manusia sentiasa diuji. Ujian adalah bagi mengetahui keupayaan seseorang. Allah menguji hamba-Nya bagi melihat tahap keimanan dan ketaqwaan. Murid diuji guru bagi melihat setakat mana dia memahami apa yang diajar. Keputusan ujian menentukan samada dia disanjung kerana keupayaannya atau dihina kerana kegagalannya. Keindahan peribahasa ini ialah kesamaan bunyi akhir perkataan الامتحان (al-imtihan) dan يهان (yuhan).
Tarikh pelajaran : 11 May 2011 oleh wanrusli.net
Topik 096: Masa itu emas


الوقت (al-waqt): masa

من (min) : daripada

ذهب (zahab) : emas

PENERANGAN

Emas. Logam yang nilainya amat tinggi. Orang yang tahu nilai emas tidak akan membuangnya dengan sia-sia. Antara tanda keadilan Tuhan ialah Dia memberikan "emas" ini secara semata rata kepada manusia, tanpa mengira miskin atau kaya. Kedua-dua diberikan 24 jam satu hari, 7 hari seminggu dan 365 hari setahun. Tapi si kaya menghargai "emas" sehingga dia menjadi kaya. Si alim dan si jahil juga diberikan "emas" yang sama. Tapi si alim menggunakan emas ini untuk menuntut ilmu dan membaca lalu dia berjaya menukarkan emas itu dengan ilmu.
Tarikh pelajaran : 10 May 2011 oleh wanrusli.net
Topik 095: Indah Khabar Dari Rupa


تسمع (tasma') : awak dengar

ب (bi) : dengan / pasal

المعيدي (al-Muaidiy) : Al-Muaidiy

خير (khairun) : lebih baik

من (min) : daripada

أن (an) : bahawa

تراه (tara-hu): awak melihatnya

PENERANGAN

Al-Muaidiy adalah seorang terkenal. Namanya sebut oleh semua orang kerana kehebatannya. Tertarik dengan apa yang didengar tentang al-Muaidiy ini, seorang lelaki mengembara bagi menemui al-Muaidiy. Apabila bertemu dengan al-Muaidiy, baru dia tahu yang sebenarnya al-Muaidiy itu tidaklah sehebat apa yang didengar. Peribahasa ini sama dengan perbahasa Melayu : indah khabar dari rupa.
Tarikh pelajaran : 06 May 2011 oleh wanrusli.net
Topik 094 : Tidak Kena Mengena


لا (la) : tiada

ناقة (naqata) : unta betina

ولا (wa-la) : dan tiada

جمل (jamal) : unta jantan

PENERANGANUnta bagi orang Arab adalah harta yang berfaedah. Di samping menjadi kenderaan padang pasir, ia juga boleh dimakan dagingnya dan dimunim susuya. Jadi, jika satu-satu urusan atau perkara itu tidak berkenaan dan tiada kepentingan bagi mereka, mereka kata لا ناقة لي فيها وجمل "tiada unta betina bagiku dalam perkara itu dan tidak juga unta jantan".
Tarikh pelajaran : 05 May 2011 oleh wanrusli.net
Topik 093 : Tiada Berkelahi


لا (la) : tidak

ينتطح (yantatih) :bertanduk

فيها (fi-ha) : padanya

عنزان (anzan) : dua ekor kambing

PENERANGAN


Sesuatu yang dipertikaikan oleh dua pihak akan membawa kepada pergaduhan. Kalau sesuatu itu dipersetujui ramai dan tiada pihak yang membantah, maka orang Arab kata لا ينتطح فيه العنزان.
Tarikh pelajaran : 04 May 2011 oleh wanrusli.net
Topik 092 : Besi dan besi


إن (inna) : sesungguhnya

الحديد (al-hadid) : besi

ب (bi) : dengan

الحديد (al-hadid) : besi

يفلح (yuflah) : dipecahkan

PENERANGAN

Hanya besi yang dapat menundukkan besi. Besi dengan kayu tidak menjadi. Orang Melayu kata, "buku bertemu ruasnya". Perkataan يفلح (yuflah) bermasuk dipecahkan. Sebab itulah 'petani' dalam bahasa Arab disebut فلاح (fallah) kerana dia memecahkah tanah untuk tanaman.
Tarikh pelajaran : 04 May 2011 oleh wanrusli.net

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Next >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews